[Recept] Pasta Elias (Griekse tapenade)

Mocht u denken dat men in Frankrijk en Spanje het alleenrecht op tapenades heeft dan heeft u het mis. In Griekenland ligt de oorsprong van de tapenade. Het woord 'tapenade' is afgeleid van tapeneï en dat betekent 'kappertje' in het Provençaals, een taal die nog steeds in Zuid-Frankrijk gesproken wordt. De bloemknoppen, dat deel van de kappertjes die gebruikt werden voor culinaire doeleinden, was de tapeno en die werden bewaard in amfora gevuld met Griekse olijfolie. De kwetsbare kappertjes werden samengeperst in de amfoor tot een soort puree en werd zo de voorouder van de moderne tapenade. Tegenwoordig bestaat het basisrecept voor Franse tapenade uit olijfolie met kappertjes.

Pasta Elias is een eenvoudige, maar zeer smaakvolle Griekse olijvenpuree, die zeer eenvoudig te maken is.
Ingrediënten
- Twee koppen ontpitte Kalamata-olijven
- Twee eetlepels Griekse olijfolie
- Twee theelepels rodewijnazijn
- Twee teentjes knoflook
- Een eetlepel oregano

Bereiding
Doe alle ingrediënten in de blender. Bij gebrek aan een blender kan alles met een vork tot een pasta worden gesmeed. Zet de pasta een uurtje of twee in de koelkast zodat alle smaken goed op elkaar zijn ingewerkt.

Pasta Elias is heerlijk op stokbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten