Olijfolie en Baarmoederkanker

Dat de consumptie van olijfolie een aantal onvermoede gezonde gevolgen heeft is onder wel bekend, maar recent hebben wetenschappers eens gekeken naar het mogelijke effect van het volgen van het Mediterrane dieet op (het ontstaan van) baarmoederkanker[1]. Men vergeleek de resultaten van een drietal bestaande onderzoeken, waarbij het voedingspatroon van 1,411 vrouwen met kanker aan de baarmoeder werden vergeleken met 3,668 vrouwen zonder die gevreesde ziekte.
De wetenschappers gebruikten een zogenaamde Mediterranean Diet Score (MDS), waarbij negen 'voedingsgroepen' een plekje gekregen hadden die onderdeel uitmaakten van het befaamde Mediterrane dieet. Het ging om een hoge consumptie van groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen, enkelvoudig verzadigde vetten als olijfolie (en geen verzadigde vetten als roomboter, kokosolie of reuzel), een matige inname van vis, een lage inname van vlees en gevogelte, melkproducten, plus een matig alcoholgebruik.

De onderzoekers ontdekten dat bij vrouwen, die regelmatig minimaal zes van die componenten aten, het risico op het krijgen van baarmoederkanker met 46 procent verminderde, terwijl zij die slechts vijf componenten tot zich namen het risico zagen dalen met 34 procent. Vrouwen die minder dan vijf componenten consumeerden zagen hun kansen nauwelijks dalen.

Men komt tot de conclusie dat het maken van gezonde keuzes een grote invloed heeft op de kans van het ontstaan van baarmoederkanker. Het was echter al langer bekend dat het Mediterrane dieet ook bescherming biedt tegen andere vormen van kanker en chronische ziekten als zwaarlijvigheid bij kinderen. Tevens verlengt het het leven en verbetert het de cognitieve functie.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Filomeno: Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies in British Journal of Cancer – 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten