Het Mediterrane Dieet en het Gebit

Tegenwoordig hebben gebitten het zwaar te verduren. In vrijwel elk voedingsmiddel zit immers suiker verstopt en die suiker is een perfecte voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Die bacteriën scheiden zure afvalstoffen uit en die tasten uw tanden en kiezen aan.

Hoe zou het zijn om in een wereld te kunnen leven zonder suiker en zouden gebitten daarvan écht opknappen?

Wetenschappers hebben recent de gebitten onderzocht van 30 Romeinen die het leven lieten als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 nChr. Uit het onderzoek bleek dat de Romeinen allemaal een perfect gebit hadden. Hoewel de inwoners van Pompeii vermoedelijk nooit een tandenborstel of tandenstoker gebruikten hadden ze toch een gezonde gebit als gevolg van hun dieet dat nauwelijks suiker bevatte.
Het dieet van de oude Romeinen was gebalanceerd en gezond. Het leek heel erg op dat wat we nu het Mediterrane dieet noemen. Ze aten dus veel fruit en groenten, aangevuld met vis, wijn en olijfolie.

Orthodontiste Elisa Vanacore vond zelfs dat 'ze zelfs beter aten dan wij tegenwoordig doen'. Een andere onderzoeker meldde nog wel dat de tanden en kiezen mogelijk ook voordeel hadden gehad van de hoge niveaus aan fluor in het water en de lucht rondom de vulkaan.


Suiker was uiteraard lang een vrijwel onbetaalbaar luxeproduct dat uit India geïmporteerd diende te worden en daardoor zullen de meeste Romeinen niet van die zoetstof hebben kunnen genieten. Zij moesten het doen met zoet fruit en honing. De prijs van suiker ging pas in de 17de eeuw omlaag toen Duitse en Nederlandse wetenschappers en boeren suikerbieten konden kweken met steeds hogere niveaus aan suiker.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten