Olijfolie en Luchtverontreiniging

Het lijkt erop dat het simpelweg toevoegen van olijfolie aan je dagelijkse maaltijden al kan helpen om de negatieve gevolgen van luchtverontreiniging tegen te gaan. Blootstelling aan luchtverontreiniging en dan specifiek de minuscule deeltjes die ontstaan als gevolg van de verbranding van (auto)brandstoffen zorgt voor beschadiging van het inwendig bekledingsweefsel van bloed- en lymfvaten, het zogenaamde endothelium. Dat kan op zijn beurt leiden tot hart- en vaatziekten.
Nieuwe onderzoeksresultaten van de Amerikaanse overheidsinstantie Environment Protection Agency lijken aan te tonen dat men slechts drie weken lang olijfolie hoeft te consumeren voordat de opgelopen schade aan het endothelium gerepareerd bleek te zijn[1]. Opvallend was dat de tegenwoordig zo veel geprezen visolie, die boordevol zit met omega-3-onverzadigde vetzuren, geen enkel effect leek te hebben.

Visolie in een capsule juist helemaal niet om hart- en vaartziekten te voorkomen ('...do not support use of this omega-3 fatty acid formulation to reduce major adverse cardiovascular events in high-risk patients'), ondanks alle prachtige claims die de afdeling reclame van de producenten van dat soort supplementen weten te verzinnen[2].

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het toevoegen van olijfolie aan je dieet kon helpen om de schadelijke gevolgen van luchtverontreiniging effectief tegen te gaan.

Men heeft geen onderzoek gedaan naar het precieze mechanisme, maar algemeen bekend is dat olijfolie stofjes bevat, zoals oleocanthal en oleuropein. Die stofjes zijn ontstekingsremmend en kunnen daardoor de onderhuidse beschadigingen en subklinische ontstekingen remmen.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Tong et al: Dietary Supplementation with Olive Oil or Fish Oil and Vascular Effects of Concentrated Ambient Particulate Matter Exposure in Human Volunteers in Environmental Health Perspectives - 2015
[2] Nicolls et al: Effect of High-Dose Omega-3 Fatty Acids vs Corn Oil on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk: The STRENGTH Randomized Clinical Trial in JAMA - 2020. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten