Chanoeka en olijfolie

Chanoeka (of Hanukka) is een Joodse feestdag die de herinwijding van van de (tweede) Tempel van Jeruzalem om 164 vChr herdenkt. Het woord chanoeka ( חֲנֻכָּה) betekent 'inwijding', maar het festival staat ook bekend als 'het feest van de lichtjes'.

Het feest start na zonsondergang van de 24e dag van de Hebreeuwse maand Kislev en die dag kan, als gevolg van de Gregoriaanse kalender, vallen tussen eind november en eind december.
Het feest duurt acht nachten en acht dagen, ter nagedachtenis aan het 'chanoekawonder' in de Tempel van Jeruzalem. Het wonder bestond uit het feit dat er maar één kruikje niet-heiligde olie beschikbaar was, normaal slechts genoeg voor één dag. Door een wonder bleef de Menorah op dat kleine beetje olie toch acht dagen en nachten branden. Dat was precies de duur van het feest van de herinwijding van de tempel en precies genoeg om opnieuw heilige olie te maken.

Het festival wordt tegenwoordig in ieder huis gevierd door kaarsen op een negenarmige kandelaar, de menora, aan te steken. Vroeger gebruikte men echter geen kaarsen, maar olijfolie.

In de periode waarin het wonder plaatsvond was olijfolie in het hele Midden-Oosten de meest toegepaste olie. Andere oliën werden nauwelijks gebruikt.
Overigens kan Chanoeka qua tijdstip dus gelijk worden gesteld met Kerstmis. Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Christus gevierd, maar de Germanen vierden rond diezelfde tijd van het jaar de winterzonnewende (21 december) hun midwinterfeesten of joelfeesten, waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische landen heet Kerstmis tot op de dag van vandaag jul (van het Oud-Noorse yól) en dat woord kan in verband worden gebracht met het Engelse joke. Hier hebben we het soms over joelfeesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten